ترس از سخنرانی
ضربان قلبم به شدت زیاد شده بود، احساس گر گرفتگی داشتم،دستام عرق کرده بود،پاهام می لرزید و انگار هیچ کنترلی روی پاهای خودم نداشتم، دهنم خشک شده بود، صدام می لرزید و استرس شدیدی داشتم. انگار همه ی مطالبی رو که برای سخنرانی آماده و تمرین کرده بودم به خاطر نمیاوردم و نمی دونستم باید چه طوری ادامه سخنرانی رو انجام بدم؟ با خودم می گفتم: خدایا نکنه گند بزنم و آبروم بره، چرا آخه من اینقدر از سخنرانی جلوی جمع وحشت دارم و می ترسم؟ نکنه حضار مسخرم کنن و بهم بخندند؟ اصلا ولش کن، تا دیرنشده باید کاری بکنم، نهایتا به یه بهانه ای از روی سن میام پایین و میگم برام مشکل خیلی مهمی پیش اومده و باید سریع تر از اینجا برم،آخه اگر این کار رو هم بکنم ممکنه یه عده بفهمن که به خاطر ترس حاضر نشدم تا ادامه بدم! واقعا چه راه حلی وجود داره که دیگه دچار این ترس لعنتی موقع سخنرانی نشم؟
بله دقیقا درست متوجه شده اید! تمامی این نشانه ها مربوط به فردی میشه که قبل و در حین سخنرانی دچار ترس شده و در حال سپری کردن شرایط بسیار کلافه کننده و استرس آوری هست. احتمالا اکثر ما موقعیت های مختلفی مانند ارائه کنفرانس های درسی،دفاع ازموضوع پایان نامه ارشد و دکتری، صحبت در جمع مدیران ارشد شرکت،ارائه اقدامات انجام گرفته توسط شما در جلسات هفتگی با مدیر و در ساده ترین حالت ممکن صحبت در دورهمی های خانوادگی و دوستانه را تجربه کرده ایم. و به احتمال خیلی زیاد با بیشتر ویا حداقل یکی از علائمی که در ابتدای متن به آنها اشاره کردیم مواجه شده اید و بروز این نشانه ها باعث شده که به شدت از سخنرانی و صحبت نمودن جلوی جمع ترسیده باشید و قصد این رو کرده باشید که از اون موقعیت فرار کنین!
اگرتا به حال از سخنرانی ای که قصد انجام اون رو داشتید حتی با وجود ترس بسیارزیاد امتناع نکرده اید وبه هر طریقی حتی به قیمت این که سخنرانی خودتونو خراب کردید و توسط مخاطبین مسخره شدید، اون سخنرانی رو انجام و به اتمام رسوندید، به شما تبریک میگم به خاطر شهامتی که به خرج دادید و قدم بسیار بزرگی رو در جهت مدیریت ترس از سخنرانی خودتون برداشتید. واگر هم احینا از سخنرانی نمودن به دلیل ترس پرهیز نموده و شاید هم از محل سخنرانی فرار نموده اید، به شما پیشنهاد می کنم که دیگر این کار را انجام ندهید،چون قطعا بعد از اتمام این مقاله وآگاه شدن به نکات لازم و ضروری در ارتباط با ترس از سخنرانی،یاد می گیریم که چگونه ترس خود را مدیریت و از قضا با وجود احساس ترسی که در درون ما شکل گرفته بتوانیم سخنرانی جذاب و تاثیرگذاری رو انجام بدیم.
ترس از سخنرانی چی هست؟
قبل از اشاره به هر نکته ای، باید بدونیم ترس از سخنرانی به چه معنی هست؟
در حالت معمول در هنگام سخنرانی و صحبت نمودن جلوی جمع به دلیل این که دچار ترس و استرس می شویم، درخون آدرنالین پمپاژ می شود و این یعنی عرق کردن، قرمزی صورت، ضربان قلب بالا،تمایل سرو گردن به سمت جلو،خشکی دهان و انتقباض و تخلیه زود به زود مثانه. بروز هر کدوم از این علائم به تنهایی می تونه تمرکز سخنران رو بهم بزنه و او را تشویق به انصراف از سخنرانی نماید.
چرا از سخنرانی می ترسیم؟
اما مهم ترین سوالی که باید به اون پاسخ بدیم این که در هنگام سخنرانی ما از چی می ترسیم؟ به صورت کلی ما انسان ها از چیزی هایی که شناخت کافی از اونها نداریم می ترسیم. در سخنرانی و صحبت نمودن جلوی جمع نیز یک سخنران از قضاوت هایی که ممکنه در مورد او انجام بدن و همچنین سوتی های احتمالی که ممکن است در حین سخنرانی انجام بدهد دچار ترس می شود. در ارتباط با مورد اول یعنی ترس از قضاوت شدن می توان به این نکته اشاره نمود که معمولا سخنران ها از این که آیا مخاطبان از مطالب ارائه شده توسط سخنران خوششون اومده یا نه؟،این که آیا به حرفای سخنران گوش میدن و راجع به اونها چی فکر می کنند دچار ترس شده و از مخاطب استرس می گیرند. در مورد دوم یعنی ترس از به وجود آمدن سوتی های احتمالی نیز می توان به ترس از سوتی کلامی،زمین خوردن هنگام سخنرانی، و حتی از دو مورد قبلی ترسناک تر،پاره شدن لباس سخنران در حین ارائه و به طور کلی به وجود آمدن هر اتفاقی که ما در ذهنمون با خود تکرار کنیم:وای ،آبروم رفت اشاره نمود. جالب است بدانیم که سوتی در هنگام سخنرانی کاملا طبیعه و اگر سوتی رو درست مدیریت کنیم،تبدیل به نقطه قوت می شود. حالا برای هر کدام از این دو ترس که به آنها اشاره کردیم،چند راه حل رو با هم بررسی می کنیم و یاد می گیریم که چگونه می توان با وجود ترس از قضاوت شدن و ترس از سوتی سخنرانی جذاب و راحتی رو انجام بدیم؟
چطور ترس از سخنرانی خود را مدیریت کنیم؟
پیشتر اشاره کردیم که عمده ترین ترس های یک سخنران در قبل و حین سخنرانی مربوط به ترس از قضاوت شدن و ترس از سوتی می باشد. حال می خواهیم یاد بگیریم که چگونه می توانیم هر کدام از این ترس ها را مدیریت نماییم. از آنجایی که روش های مدیریت ترس از سوتی موضوع جامع و مفصل تری می باشد. در اینجا فقط در ارتباط با چگونگی مدیریت ترس از قضاوت شدن صحبت نموده و در مقاله ی جداگانه به موضوع ترس از سوتی خواهیم پرداخت.
ترس و نگرانی از مورد قضاوت شدن توسط مخاطبین با شناخت آنها حل خواهد شد، برای برطرف شدن این مشکل می توانید قبل از برگزاری سخنرانی از مسئولین برگزاری سخنرانی در مورد سطح دانشی،تفکیک جنسیتی،سن و هر مورد دیگه ای که در ارتباط با مخاطبین فکر می کنید به آن موارد نیاز دارید، اطلاعات جمع آوری نمایید. اگر مسئولین برگزاری سخنرانی بنا به هر دلیلی این اطلاعات را در اختیار شما قرار ندادند و همچنین اگر این امکان برای خودتان وجود داشت تا این اطلاعات را جمع آوری نمایید،می توانید یک یا چند روز قبل از سخنرانی یک لینک فرم شناخت مخاطب تهیه نموده و برای مخاطبین پیامک یا ایمیل بزنید و از آنها درخواست نمایید جهت ارائه ی خدمات بهتر،فرم ارسالی را پر نموده و برای شما ارسال نمایند. با انجام همین کار ساده متوجه خواهیم شد که تا چه اندازه با شناخت مخاطب می توانیم ترس از قضاوت شدن توسط آنها را مدیریت کنیم.
دیدگاهتان را بنویسید