ترس از سوتی دادن
فرض کنید قراره در یک سالن 300 نفره به عنوان سخنران اصلی سخنرانی کنید، محتوای سخنرانی خودتون رو از هفته ها پیش آماده و اون رو بارها تمرین کرده و به جمع بندی نهایی رسیده اید که چگونه می خواهید سخنرانی خود را آغاز نمایید. به نظر شما همه چیز آماده شروع یک سخنرانی ایده آل توسط شما می باشد. فقط کمی استرس دارید اما همه چیز تحت کنترل شماست .پشت سن در بک استیج منتظر هستید تا زمان ورود شما به روی سن فرا برسد. فیلم معرفی شما بر روی پرده نمایش سالن در حال اجراست و با نزدیک شدن به انتهای فیلم، قدم های خود را محکم برداشته و در حال رفتن به روی سن می شوید، طبق معمول سخنرانی خود را با سلام و احوال پرسی شروع می کنید. سلام، امیدوارم حالتون خوب باشه، و ناگهان مورد غیرعادی را در چهره مخاطبان مشاهده می کنید،انگار همههمه ای راه افتاده اما شما خوب متوجه نمیشین که موضوع چیه،یکی از مخاطبین با صدای بلند داد می زند صداتون قطع شده، صداتونو نداریم. به شکل خیلی ناگهانی ضربان قلبتون میره بالا،در حال تلاش جهت وصل شدن صدا هستید اما هر چه تلاش می کنید صدا وصل نمی شود. کم کم صورتتون هم داره قرمز میشه و احساس می کنید که خیلی گرمتون هست،هنوز شروع نکرده سخنرانی شما به دلیل قطع شدن میکروفن متوقف شده است. آرزو می کنید سریع تر مشکل به وجود آمده حل شود تا بتوانید به مسیر سخنرانی خود برگردید. یکی دو نفر از مسئولین سالن به کمک شما می شتابند،چندین دقیقه هست که سه چهارنفری در حال چک کردن میکروفن و سایر لوازم صوتی هستید اما تلاش شما تا الان بی فایده بوده است. تصمیم نهایی رو می گیرید که بدون میکروفن برای مخاطبین سخنرانی کنید،لحظه آخر یکی از افرادی که جهت کمک به سمت شما اومده بود، می گوید:ممکن است مشکل از باتری میکروفن باشد. باتری نو را آورده و در داخل دستگاه قرار می دهند، و صدای میکروفن وصل می شود، حالا شما عصبانی هم می شوید زیرا که پیش خودتون میگید:عجب سوتی بدی!! ای کاش قبل از این که سالن پربشه خودم باتری میکروفن رو چک می کردم. از سوتی به وجود اومده خشمگین شده اید اما فرصتی نیست باید سریعا سخنرانی خود را شروع نمایید.
ترس از سوتی دادن چی هست؟
به طور کلی به هر اشتباه پیش بینی نشده و ناخواسته که ممکن است رخ بدهد سوتی می گویند.
و علت به وجود آمدن آن، هم می تواند توسط خود سخنران و یا اتفاقات محتملی که ممکن است در محیط سخنرانی رخ بدهد. درمثال ابتدای نوشته سوتی که رخ داده بود یعنی قطع شدن میکروفن به دلیل تمام شدن عمر باتری،اشتباهی بود که توسط مسئولین برگزار کننده سالن پیش آمده بود و آنها می بایست قبل از شروع سخنرانی این مورد را بررسی می کردند اما خب این کار انجام نشده بود و این سوتی روی عملکرد سخنران تاثیر گذاشت و باعث شد که برای دقایقی استرس زیادی به سخنران تحمیل گردد. و جریان سخنرانی متوقف گردد.
اگر کمی نقادانه تر به موضوع سوتی های احتمالی در سخنرانی دقت کنیم،متوجه خواهیم شد که حتی موضوعاتی که مستقیما به سخنران مربوط نمی شوند هم می توانند تا حدود بسیار زیادی توسط سخنران از قبل پیش بینی و برای مدیریت آنها برنامه ریزی صورت گیرد. در ادامه مقاله به این موضوع می پردازیم که راه های مدیریت ترس از سوتی دادن در سخنرانی چه مواردی هستند و یک سخنران چگونه می تواند با انجام یک سری اقدامات کوچک و ساده ترس از سوتی دادن را مدیریت نماید.
چطور سوتی دادن در سخنرانی را مدیریت نماییم؟
تا الان متوجه شدیم که سوتی دادن در سخنرانی امری کاملا اجتناب ناپذیر است و فقط می شود از قبل برای آن آمادگی کسب کرد تا زمانی که رخ داد بتوانیم با آرامش آن سوتی را مدیریت نماییم. در مدیریت ترس از سوتی مهم ترین نکته ای که باید به اون توجه داشته باشیم این که یک بار با خودمون خلوت کنیم و به این فکر کنیم که بدترین شرایط و سوتی های احتمالی که ممکن است در سخنرانی ما رخ دهد،چیست؟ و سپس برای این بدترین ها راهکاری مناسب طراحی نماییم. احتمال داره که برای شما قطع میکروفن و قطع برق محل برگزاری سخنرانی بدترین سوتی ممکن باشه، برای سخنران دیگه ای زمین خوردن و یا برخورد بد یکی از شرکت کنندگان با وی. پس مهم این است که فهرست بدترین سوتی های مربوط به خودتان را تهیه بفرمایید.
بیایید با هم چند مثال رو بررسی کنیم.گفتیم یک دست از سوتی ها مستقیما توسط خود سخنران صورت می گیرد مانند این که سخنران در حال صحبت کردن است و ناگهان تپق زده و سوتی کلامی می دهد. تپق زدن سوتی بسیار متداول و رایج در صحبت های تمامی مردم دنیاست، طبیعتا یک سخنران نیز حتی با وجود مهارت های بیشتری که در ارائه دادن مطالب به واسطه تمرینات و تجربه های متعددی که کسب کرده دارد نیز از این قاعده مستثنی نیست. یکی از سوتی های بسیار معروف سالیان اخیر که توسط گوینده خبر صدا و سیما،آقای حیاتی رخ داد این بود که، جمله: وزیر امورخارجه به قطر سفر کرد را به اشتباهی وزیر امورخارجه به سفر قطر کرد بیان نمود و تا مدت ها در شبکه های اجتماعی و میان مردم کوچه و بازار این سوتی کلامی رواج یافته بود و موجب خنده و سرگرمی آنها میشد.
یکی از بهترین روش ها جهت مدیریت سوتی کلامی در حین سخنرانی این است که اگر در سخنرانی خود دچار سوتی کلامی شدید می توانید به سادگی آن را تبدیل به طنز و شوخی نمایید.این رفتار هم نشان دهنده ی مهارت و اقتدار شما در سخنرانی خواهد بود و هم این که مخاطبین از این رفتار بیشتر خوششان آمده و به راحتی این سوتی را فراموش خواهند کرد. بنابراین اگر در سخنرانی دچار سوتی کلامی شدید،روی این سوتی گیر نکنید و اصرار به این نداشته باشید که دچار اشتباه شده اید و بابت این موضوع باید از مخاطبین عذرخواهی نمایید.
اکنون باید به این سوال پاسخ دهیم که آیا واقعا این امکان وجود دارد که به طور کامل بتوان از رخ دادن سوتی کلامی در حین سخنرانی جلوگیری نمود؟پاسخ قطعا خیر می باشد.هیچ تضمینی وجود ندارد که هیچگاه دچار سوتی کلامی نشوید
دسته دیگر سوتی ها ،سوتی هایی هستند که مستقیما توسط خود سخنران صورت نمی گیرد اما رخ دادن آن در روند صحبت های او اختلال ایجاد نموده و مخاطبین آن را از چشم سخنران می بینند. مثلا چی؟
مانند اختلال در سیستم صوتی سالن،بیش از اندازه گرم و یا سر دبودن سالن، میزان نور نامناسب سالن، کثیفی صندلی ها و محیط سالن برگزاری سخنرانی.
خب حالا جهت جلوگیری و مدیریت این دسته ها از سوتی ها چه کارهایی می توان انجام داد؟ یکی از مهمترین کارهایی که می توان انجام داد این است که زودتر در سالن برگزاری سخنرانی حاضر شده و تمامی عوامل محیطی و تکنولوژی را بررسی نمایید. عوامل تکنولوژی عبارتند از:سیستم صوتی،میکروفن ها،نویز، همچنین اگر قصد استفاده از لپ تاپ و ارائه با پاورپوینت را دارید حتما باید اتصال لپ تاب و شارژر خود را نیز بررسی نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید